Рецепти від Тетяни Цвігун


Posted on 15.03.2021



Рецепт «ГУГІЛЬ» від Тетяни Цвігун, директора Вінницького обласного центру народної творчості 

Цвігун Тетяна Омелянівна, народилася 17 листопада 1951 року в селі Мелешків Гайсинського району Вінницької області Працює у Вінницькому обласному центрі народної творчості з 1975 року. На посаду директора Вінницького обласного центру народної творчості  призначена у 1999 році. Має звання «Заслужений працівник культури України» - 2002р,  кавалер Ордена княгині Ольги ІІІ ступеня (2009 р.).

Опис традиції:

«Гугіль» готувався в нашій родині на гостину та на щодень, - говорить Тетяна Омелянівна.

Страва є пісною, а тому найчастіше готували її в зимовий період, під час посту.

Так готувала моя бабця Захарчук (Мельник) Ірина Федорівна ,1903 р.н. так готувала моя мама Панчук (Захарчук) Фросина Іванівна, 1922 р.н., так готую я – Цвігун (Панчук) Тетяна Омелянівна, так готує моя донька Очеретна (Цвігун) Наталя Дмитрівна, 1974 р.н.

  • Інгредієнти страви:
  • Квасоля – 300 г
  • Картопля – 1 кг
  • Огірки квашені (середнього розміру) – 3-4 шт.
  • Капуста квашена – літрова банка
  • Цибуля – 3 шт.
  • Сіль, перець чорний мелений – за смаком
  • Олія – 100-150 г


Опис традиції приготування страви: 

  1. Квасолю відварити.
  2. Картоплю обібрати, нарізати кружальцями і обсмажити на олії. В кінці смаження картоплі додати цибулю, нарізану квадратиками
  3. Капусту протушкувати на олії.
  4. Огірки порізати квадратиками, залити водою і проварити (після закипання – 3 хв.)

                  

                  

Всі підготовлені продукти змішати, скласти в горнятко і протушкувати впродовж 10-15 хв.

«Гугіль» смакуватиме краще, якщо готуватиметься в керамічному горнятку.

Процес подачі страви  

Подаючи «Гугль» на  стіл, обов’язково звертали увагу гостей, що страва є традиційною для родини, має унікальний прецепт і її обов’язково треба скуштувати.