Затірка


Posted on 16.03.2021



ЗАТІРКА

Інші існуючі назви:  - 

Географічні дані: Межівська селищна територіальна громада Дніпропетровської області

 

Носії: Мешканці  Межівської селищної територіальної громади.

Опис:

 «Затірка — найдавніша страва, яка готується в у 10 населених пунктах Межівської селищної територіальної громади. 

 Традиції приготування  страви:

Затірка готується з трьох інгредієнтів – пшона, яєць та  білого пшеничного борошна.

Сировина, з якої готується каша, називається “крупці”. 

На 100 г пшона потрібно щонайменше десяток,  а то й п’ятнадцять яєць, яких  потрібно

збивати виделкою до рідкої консистенції, аби ложкою можна було горнути рідину.

Пшоно треба змочити у яйці 88 разів.  Бо 88 – бо це символ безкінечності. 

Готується затірка в м’ясному бульйоні.  Найкраще з птиці,  аби був півень: тоді каша буде

густою, з наваром та  розсипатиметься, як плов. Також затірка потребує солі, меленого перцю (або цілого горошкового), подрібненої моркви. Але ніякої цибулі. 

Готувати затірку  треба не менше трьох годин.

     

 

Внесення   страви до регіональних  переліків елементів нематеріальної культурної спадщини.-

 

Інформацію підготував відділ культури виконавчого комітету Межівської селищної ради.