Про макарони


Опубліковано 20.04.2021



ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО МАКАРОНИ

  • Назву макаронам дав один з римських кардиналів, який, побачивши їх вперше на своєму столі, вигукнув: «О, ма кароні!» (італ.: «О, як прекрасно!»). 
  • «Пастою» італійці звуть тісто для макаронів, спагеті походять від італіського слова spaghe – «рядок». А вермішель (vermicelli) у перекладі з італійської означає «черв’ячки».
  • Макарони із твердих сортів пшениці не призводять до появи зайвої ваги. Макарони з пшениці «мʾяких» сортів зазвичай містять цукор і яйця. Які і відкладаються на стегнах і талії.
  • Складні вуглеводи, якими багаті макарони, допомагають виробити серотонін, гормон задоволення. Він вирішує проблему з поганим сном і настроєм, сприяє відновленню після великих розумових навантажень. 
  • Вітамін Е, який присутній в макаронних виробах, відповідає за молодість і уповільнення процесів старіння, запобігає появі зморшок і в’ялості шкіри. Напевно тому італійки вважаються одними з найпривабливіших жінок на планеті. незалежно від віку.
  • Компанія, яка стала піонером у виробництві макаронних виробів, була утворена на початку XIX століття. Її засновницею стала італійка Джулія Батіоні. Бренд досі випускає пасту. Це найбільший виробник макаронних виробів у світі.
  • 25 жовтня святкується всесвітній День Макаронів. День народження пасти ж святкують 24 листопада — це традиція італійського містечка Граньяно. Там проводиться масштабний макаронний фестиваль.
  • У світі існує, за різними джерелами, від 400 до 600 видів пасти, спагеті та подібних макаронних виробів.
  • Перша згадка макаронів в літературі датується 1350 роком. Це був знаменитий роман «Декамерон» Джованні Боккаччо.
  • Для зручності вживання макаронів в їжу італійським гофмейстером на початку XVIII століття був винайдений столовий прилад всього з декількома зубцями. Виріб полегшував процес намотування спагетті. Так з'явилася виделка.
  • Микола Васильович Гоголь був пристрасним любителем макаронів. Він постійно їздив в Італію за рецептами, і навіть сам готував пасту лише йому відомим способом.