Про калину


Опубліковано 20.04.2021



ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КАЛИНУ

Жодна інша рослина крім калини не має кісточки в формі сердечка.

Найбільш оспіваною в Україні є калина. Колись у сиву давнину вона пов'язувалася з народженням Всесвіту, вогняної трійці: Сонця, Місяця і Зірки. Тому і назву свою має від давньої назви Сонця — «Коло».

Калина на рушнику - символ неперервності сімейного життя.

Згідно з народним повір’ям, щоб діти були красиві і співучі, треба з лози калини зробити люльку і качати в ній дитини.

Хату намагалися прикрасити кетягами калини, як символ любові і щастя, краси і здоров’я

Vibúrnum ópulus - наукова назва калини звичайної, а також давньоримське позначення клена звичайного, що підкреслює схожість листя цих двох рослин. Українська назва калини походить від праслов'янського слова «калити» (гартувати, розжарювати) за схожість кольору плодів калини з кольором розпеченого заліза.

Плоди її гіркі, але після перших морозів гіркота зменшується, і смак стає гіркувато-солодким. Цю красиву ягоду успішно використовують в їжу. З неї готують мармелад, пастилу, компоти, оцет, а також наливки, лікери, приправи до м'ясних страв та ліки.

Ягоди калини включають в дієту для тих, хто працює на шкідливих виробництвах, так як вони виводять з організму радіоізотопи.

Ягоди калини багаті вітаміном A і вітаміном C. 

Легенди про калину:

"Калина і Килина"
Дівчина Килина збирала у лісі ягоди і раптом побачила, що вороги - татари йдуть до села. Побігла вона у село і попередила односельців. Сміливо кинулись до бою козаки, але в багато разів більше було ворогів - спалили село, а Килину - дівчину-красуню у полон взяли. За те, що сповістила село, відтяли їй голову, і виріс на тому місці чудо-кущ, що за ім'ям дівчини Калиною нарекли. Люблять і пам'ятають люди Килину, а калина стала своєрідною пам'яткою про рідну землю, оберегом українців.

"Наречені"
Кохав козак дівчину і хотіли одружитися, але не могли, то став хлопець тереном, а дівчина калиною. То терен колючий, що дівчину оберігає, а калина гірка - за милим сумує.