Про гарбуз


Опубліковано 20.04.2021



ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ГАРБУЗ

“Ой, чи живі, чи здорові всі родичі гарбузові?” Родичів дуже багато. Існує близько 800 видів гарбуза, проте тільки 200 з них — їстівні. Вражає різноманіття кольорів: білий, жовтий, зелений, чорний. Гарбузи можуть бути однотонними, плямистими або смугастими. Вони також мають різну форму: круглі або овальні, грушо- або цибулеподібні, з гладкою шкіркою або з пухирцями.

Вирощувати гарбузи почали в Північній Америці ще близько 4-5 тисяч років тому.

З точки зору ботаніки гарбуз, як і кавун, відноситься до ягід.

Свіжий гарбузовий сік являє собою натуральне снодійне.

Квіти деяких видів гарбузів цілком їстівні.

До вмісту гарбузу входить магній, кальцій, залізо, фосфорна і кремнієва кислота, а також вітаміни групи B, C і D. При цьому 100 грамів гарбуза містять лише 25 калорій!

Гарбузове масло дуже корисне: воно допомагає знизити рівень холестерину в організмі й запобігає серцево-судинним захворюванням. Також воно багате на вітаміни A, E та K, містить селен, фітостероли і лінолеву кислоту. 

Щоб виготовити 1 літр масла з гарбузового насіння, необхідно 35 гарбузів.

При створенні косметичних засобів гарбуз використовують в кремах для зволоження. А з соку гарбуза роблять різні очищаючі лосьйони.

Світильник Джека, який виробляють на Хелловін, прийшов до нас з Ірландії та тепер вже тісно пов’язаний з осіннім сезоном.

Без гарбуза не обходився стародавній український звичай сватання. Якщо наречений не був любим та бажаним, йому вручали «гарбуз» і він, принижений і посоромлений, вирушав додому.

Народні майстри виготовляють з гарбузу посуд та різні інструменти.

Гарбузову кашу можна зварити в самому гарбузі: для цього слід відрізати верхівку, вийняти насіння, вишкребти серединку, покласти усі необхідні інгредієнти, накрити зрізаною верхівкою і готувати в духовці.