Про вареники


Опубліковано 11.03.2021



ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ВАРЕНИКИ

Трохи міфології й історії

  • Вареники готуються у формі місяця. Недарма наші пращури ототожнювали їх з цим величним небесним світилом і використовували в якості жертовної страви для богині води.
  • За свідченнями відомого українського етнографа В. Войтовича, начинка вареників символізувала собою продовження роду. Наприклад, пшоняна каша слугувала символом майбутнього життя. Мак ототожнював собою всю множину зірок на небі. Начинка з подрібнених яєць, як вважалось, мала велику життєтворчу силу. Гриби в начинці покращували чоловічу спроможність, а риба – жіночу.
  • Замішування тіста на вареники асоціювалось з творенням світу, в процесі якого саме жінці відводилась головна роль матері та прародительки, продовжувачки людського роду.
  • Вареники в обов'язковому порядку готували в той день, коли господарство селянина поповнювалося новим телям чи ягням. На думку наших предків, це сприяло покращенню здоров’я та плодючості худоби. На Андрія дівчата традиційно ворожили на варениках. Їх же несли новоявленій мамі після пологів.
  • Шанують вареники і українські митці скульптури. У 2006 році у місті Черкаси було встановлено двометровий пам’ятник варенику. На жаль, його демонтували у 2013 році.
  • Не залишають вареники байдужими навіть таких всесвітньо відомих персон, як Білл Клінтон. Коли політик ще у свою бутність президентом США завітав до України і спробував вареники з вишнею, то одразу ж заніс їх до свого списку «Must Be Served».